14 d’abril 2015

Som la classe dels Bufons. Edat Mitjana (part 1)

L'escola que estic enguany està perfilant la seva línia metodològica i es va fent proves amb diferents projectes: Treball Cooperatiu, Treball per Projectes, Pràctiques Restauratives, Educació en Valors, etc. tot des d'un Enfocament Globalitzador. Varen posar com a full de ruta que cada aula al menys havia de fer un Projecte Anual, i el projecte no només es refereix a un Projecte de Treball, sinó que amb un mateix tema poguessis treballar diferents maneres de fer, diferents metodologies, etc. Es va decidir que tota l'escola seria una línia històrica mitjançant la vestimenta i Infantil vàrem decidir que seríem l'Edat Mitjana. Vàrem distribuir les aules per diferents personatges atractius de l'edat mitjana que aquest fet seriviria per les desfresses de Carnaval i a 4 anys vàrem triar ser els Bufons.
Vàrem començar tot aquest tema després de Nadal, i el farem seguir fins a final de curs. I hem treballat mooooltes coses amb l'Edat Mitjana com a fil conductor.
El tema el vàrem introduir amb els regals que els Reis d'Orient varen deixar a classe després de les vacances de Nadal. A la nostra classe varen deixar un castellet per entrar-hi (que el fem servir de biblioteca) i un Puzzle de Cavallers. 

Als pocs dies es varen trobar una carta, signada per un Bufó on els hi portava un Mapa per anar d'excursió a un Castell, al Castell de Bellver a Palma. Això va motivar mooooolt als infants i va despertar la seva curiositat sobre el món dels Castells, dels Cavallers, etc.

Una vegada els infants estaven engrescadíssims hem començat a fer diferents tipus d'activitats, no tan sols el típic"projecte" (que també, encara que l'hem fet més tipus Centre d'interès i que ja el penjaré quan l'acabem que encara ens queda un trimestre), sinó que ho hem relacionat gairebé tot amb el tema medieval:

DESFRESSES DE BUFÓ:
Com podeu veure el vestit està fet de bosses de fems verdes i paperí de verbena de plàstic de color vermell. El capell està fet de Goma Eva amb purpurina decorat de gomets vermells i pompons de feltre a les puntes. I com a complements duen un escut pintat, decorat amb gomets brillants, plastificat i amb una cordeta de "trapillo" a mode de collaret; i un pal amb un capellet de bufó amb cascabells penjats per fer renouet pel carrer.
Els infants també varen participar a l'hora d'escriure la carta a les famílies de com havíem d'anar vestits el dia de la rueta.

TALLERS INTERNIVELL:
Els tallers internivell els fem durant una sessió setmanal. Barrejam els infants de les dues classes de 4 anys, i els dividim en 4 grups. Aleshores, treballam 4 tipus de taller: matemàtiques, lectura i escriptura, experiments i hort. Tot és a nivell experimentatiu, amb jocs i material manipulable. Jo faig el taller d'hort i a quan vàrem començar el tema medieval ja teníem l'hort a punt per sembrar així que els hi vaig explicar el conte "En Jaume i la Mongetera Màgica" i vàrem sembrar una mongetera màgica cada un  per dur a casa i unes quantes a l'hort de l'escola.


PSICOMOTRICITAT:
A psicomotricitat varen començar a construir castells amb els coixins, i a voler desfressar-se de princeses i cavallers. També el mestre de psico ha començat a treballar un taller de jocs malabars i d'equilibris una sessió de psico al mes.



JOCS PER RACONS
A la classe, he introduit material relacionat amb el tema per jugar per racons. Un és el racó de biblioteca hi hem ficat el castellet de roba per entrar a llegir a dins, i els altres són material o bé que ja teníem i li estem donant una altra utilitat, o bé material nou que he confeccionat i que l'he tret del pinterest.







DECORACIÓ D'AULA I ESCOLA
A diferents tallers hem fet la decoració de la porta, i d'algunes parets de l'escola. Encara estem fent-ho.

 

 

FILOSOFIA 3/18
La filosofia la duim a terme amb  mig grup, ho fa la mestra de suport, n'Eugènia, aprofitant el tema, va presentar el quadre Castell i Sol de Paul Klee. Tractant el quadre, les formes, els colors... varen fer una activitat de fer la composició del quadre amb les Taules de Llum, una vegada feta la seva composició la varen plastificar i va servir com a vitrall per a decorar les finestres de l'aula.






GEOMETRIA
Mitjançant peces de contruccions, portam a terme la programació de geometria de Ses Meves Feinetes explicada aquí, simplement que a sa feineta hi ha una foto petitona adalt de tot de sa fitxa amb un castell de construcció i han de pintar (reconèixer) la figura que hi treballen en aquell moment.

Vull fer un segon post sobre el tema de l'Edat Mitjana, posant-vos ses feinetes que hem fet, els originals i alguna mostra feta pels infants.
Aquesta vegada no m'he inventat res de res de res, simplement he modificat cosetes, he anat agafant idees, i les fonts d'on he tret aquestes idees les podeu veure a un taulell que he creat d'Edat Mitjana a Pinterest:


També vull preparant un altre post sobre TREBALL COOPERATIU que és un projecte de centre del meu centre. Vos vull mostrar com ho he portat a terme, sent nova amb el tema, i com ho hem relacionat també amb l'edat mitjana.

Bonanit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...